29 oktober 2015

Meekijken met… De familie Brouwer bouwt op Het Eikendal-Zuid


De familie Brouwer bouwt voor de 4e keer zelf een huis, deze keer op Het Eikendal-Zuid. Vanuit Brabant gaan ze terug naar Deventer. In deze serie kijken we mee tijdens de ontwikkeling van hun droomhuis. Deze keer gaat het over prefab bouwen.

De familie Brouwer bouwde al meerdere keren prefab en koos wederom voor deze bouwvariant. “Veel mensen denken meteen aan een cataloguswoning, maar niets is minder waar. Ons huis is ontworpen door een architect en wordt gebouwd door een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in prefab houtskeletbouw.”

Houtskelet
Het huis heeft een houten frame. Dit betekent dat het skelet van het huis is opgezet met houten balken en de constructie is aangevuld met staal. “Het voordeel van houtskeletbouw is dat het goed isoleert. Daarnaast is onze ervaring dat het huis een bijzonder prettig leefklimaat heeft.”

Papierwerk
Het ontwerp van de architect werd door de aannemer tot in detail uitgewerkt in een enorme stapel papierwerk. “Elk onderdeel is vastgelegd in een tekening. Al die tekeningen samen vormen de basis van ons huis. In de werkplaats is alles voorbereid en gebouwd. Van de deuren en de kozijnen tot de dakpanelen en de wanden.”

Precisiewerk
Precisiewerk is het. “Door alle nieuwe technieken worden de verschillende onderdelen tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt. Dat is een groot verschil met vroeger, toen werd er tijdens het bouwen nog meer op maat gemaakt.”

Werkplaats
Een kijkje op de werkplaats laat zien hoe omvangrijk de klus is. “Ik vergelijk het altijd met een autofabriek. Een auto bestaat uit verschillende onderdelen en wordt stapsgewijs in elkaar gezet, zo werkt dat ook bij houtskelet bouwen. Elk onderdeel is genummerd en op volgorde klaargelegd voor de grote dag. Van het hout en de elektra tot de gevelbekleding.”

Legoblokjes
Voordat de woning ‘in elkaar gezet’ kan worden, is de fundering gelegd. Vanuit deze basis wordt het huis stap voor stap opgebouwd. In de volgende editie zoomen we in op de opbouw: “Het is net alsof er vrachtwagens met legoblokjes worden gebracht, die stuk voor stuk op de juiste plek worden gezet.”