14 november 2014

Erfdelers willen samen oud worden op Het Eikendal


In een fijne woonomgeving samen oud worden en voor elkaar zorgen als dat nodig is. Dat is in een notendop de visie van de 9 erfdelers die vrijdag 14 november de koopovereenkomsten tekenden voor een kavel van ruim 4300 m2 op Het Eikendal-Noord in Diepenveen.

De erfdelers komen uit alle windstreken van Nederland en uit Frankrijk. Het is een groep 55-plussers die zelfstandig wil blijven wonen. Zij wonen als goede buren, zijn er voor elkaar wanneer dat nodig is en kopen, indien nodig, samen zorg in. De bewoners bouwen op Het Eikendal 5 samenhangende woningen en een gemeenschappelijke ruimte.

Zorg
Het plan sluit aan bij de ontwikkelingen in de zorg. Met dit initiatief nemen de erfdelers het heft in handen. “We willen onze eigen toekomst regelen en zo lang mogelijk onafhankelijk blijven van de overheid of onze families. Daarom kiezen wij voor ‘noaberhulp’ met zelfgekozen noabers”, zegt Frans van Doesum, namen de erfdelers.

Duurzaam
Hun levensstijl is duurzaam. Dat is straks onder meer merkbaar aan de woningen die gebouwd worden op de kavel in Het Eikendal-Noord. “Duurzaam wonen vinden we belangrijk. Een laag energiegebruik, hergebruik van materialen en duurzame grondstoffen zijn voor ons belangrijke ingrediënten. Biologisch tuinieren en natuurontwikkeling staan ook op ons wensenlijstje.”

Het Eikendal
Na een lange zoektocht strijken de erfdelers neer op Het Eikendal. Tot voor kort hadden de erfdelers niet echt een relatie met Deventer. “We zochten naar een locatie in het dal van de IJssel, omdat we ons prettig voelen bij de regionale cultuur, het Sallandse landschap en er grote steden in de buurt zijn met goede voorzieningen, bijvoorbeeld qua cultuur en gezondheidszorg.”

Bijzonder project
Wethouder Frits Rorink verwelkomde de kopers vrijdag in Diepenveen. “Het is voor Deventer een bijzonder project en ik ben blij dat de erfdelers op Het Eikendal hun droom kunnen verwezenlijken. Samen met de gestarte verkoop van kavels in Het Eikendal-Zuid brengt dit initiatief vaart in de ontwikkeling van dit prachtige gebied.”

Het project Erfdelers gaat niet door. De 5 koppels die een unieke woonomgeving wilden bouwen om samen oud te worden, is het niet gelukt dit te realiseren.