17 november 2015

Meekijken met… De familie Brouwer bouwt op Het Eikendal-Zuid


De familie Brouwer bouwt voor de 4e keer zelf een huis, deze keer op Het Eikendal-Zuid. Vanuit Brabant gaan ze terug naar Deventer. In deze serie kijken we mee tijdens de ontwikkeling van hun droomhuis. In deze editie vallen tijdens de bouw alle puzzelstukjes op de juiste plek.

Na maanden voorbereiden is het eindelijk zover: het huis wordt in 2 dagen grotendeels opgebouwd. Het is buiten nog donker als om 06.15 uur de 1e vrachtwagens met materiaal komen aanrijden. Peter Brouwer: “Een bijzondere dag waarop alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Een beetje geluk heb je trouwens wel nodig, het moet bijvoorbeeld niet te hard waaien tijdens het plaatsen van de wand- en dakelementen.”

Legoblokjes
Eigenlijk zijn het net legoblokjes. “Alle onderdelen waren genummerd, dus die zijn stuk voor stuk uitgepakt en op de goede plek gemonteerd. Het is precisiewerk. Omdat alles zo goed voorbereid is, komt er geen hak- en breekwerk aan te pas. Wel 20.000 schroeven en zeker 5000 spijkers.”

Voorbereiding
“Tijdens zo’n dag merk je dat een goede voorbereiding het halve werk is. Er wordt vanaf de tekening gebouwd, het hele huis is tot in het kleinste detail uitgewerkt. Samen met de projectleider en de architect spreek je in een aantal gesprekken het hele bouwplan door.”

Mum van tijd
Op de grote dag zelf stond in een mum van tijd de basis van het huis. “Dat was voor de buren ook best bijzonder. ’s Ochtends toen ze naar hun werk gingen lag alleen de fundering er en ’s avonds waren de contouren van het huis goed zichtbaar.”

In de volgende ‘Meekijken met…’ worden de puntjes op de i gezet en is het tijd voor de verhuizing, nog voor kerst.