Meekijken met… De families Kommerkamp en Fritschy


Een ‘notariswoning’, maar dan helemaal van deze tijd. De bouw van de twee-onder-een-kap-woning van samenbouwers Jos en Barbara Kommerkamp en Guus en Diana Fritschy is gestart. We spreken elkaar midden op hun kavel in Het Eikendal-Zuid.

Het is begin mei, een grijze namiddag. Bouwvakkers zijn net aan het inpakken. Ze hebben een begin gemaakt met het neerleggen van piepschuim isolatieplaten. Uit de grond steken de uiteinden van de betonnen funderingspalen. Die zijn niet de grond in geheid, maar gegoten, een trillingsvrije werkwijze die geen schade aan naastliggende huizen veroorzaakt. Beide echtparen komen geregeld even kijken, ze wonen in Diepenveen.

Via de kapper
Samenbouwen? Een klein half jaar geleden was dat nog niet bij Guus en Diana opgekomen. Ja, ze waren wel op zoek naar een nieuw huis. In Diepenveen, want na 9 verhuizingen kriskras door het land wilde Diana hier nooit meer weg. Ze hadden wel eens wat bezichtigd, maar begin november 2016 kregen ze een verrassend telefoontje van Ans Bijsterbosch. Of samenbouwen iets voor hen was? Met een echtpaar dat al een eind gevorderd was met een ander stel dat door omstandigheden moest afhaken? Diana: “Ans was getipt door de kapper, waar ik ook altijd naartoe ga. Die zei: heb je al aan Diana gedacht?” Guus: “3 uur later hebben we ja gezegd.”

Samenwerken gaat vanzelf
Jos en Barbara waren opgelucht dat ze zo snel nieuwe medebouwers kregen, net voordat hun optie op de kavel zou verlopen. Maar hoe trek je dan verder samen op?

Jos: “Samenwerken gaat vanzelf, dat is helemaal geen punt.” “Wij hebben gewoon niets te vertellen”, zegt Guus met een twinkeling in de ogen. “Nee, het zat zo. Jos en Barbara hadden al veel dingen onderzocht en besloten met onze voorgangers.” Barbara: “We hadden bijvoorbeeld gekozen voor strakke dakpannen, een wit gekeimde gevel en donkergrijze kozijnen. Dat maakt de woning moderner.” Jos: ”Het wordt ook een onderhoudsarm en gasloos huis. Met een luchtwater-warmtepomp en lagetemperatuurverwarming. Het water is hierbij maximaal 55 graden Celsius, bij cv is dat 80 graden.” Diana: “Wij waren het meteen met alles mee eens. Het is bij ons: we vinden het leuk of niet.”

Ouder worden
Samenbouwen is voordeliger dan zelfbouwen. Maar dat samenbouwen ook leuk is, spat er bij alle 4 vanaf. De echtparen zien zichzelf er al helemaal wonen, in hun eigen helft. “Daar in die hoek komt de garage en daarachter mijn werkkamer’, zegt Jos. “Stel dat we later slecht ter been raken, dan kunnen we daar onze slaapkamer van maken.” Guus: “Moet ik me nu druk maken over hoe ik ben op mijn 80e? We zien wel, als het moet passen we ons huis aan.”

Na het interview blijven ze met z’n vieren napraten op hun kavel. Helemaal verdiept in het verhaal van hun komende leven in Het Eikendal.